tippek, trükkök és ötletek blogoláshoz, vlogoláshoz

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Így tudhatod meg, érdekelné-e a közönséget a témád

válasz a bizonytalan alkotók legnagyobb kérdésére

2021. szeptember 22. - vándormókus

kozonseg-nicholas-green-npz8akkumdi-unsplash.jpgLegyen szó blog, vlog, könyv, vagy egyéb alkotásról, sokan bizonytalanok benne, hogy vajon a közönséget érdekli-e a téma, amit kitaláltak. A tuti megoldás, hogy megtudjátok, ha elkészítitek és bemutatjátok!

Többször is volt már róla szó a blogon, hogy az alkotásainkat nem érdemes rejtegetni, hosszasan titokban fejlesztgetni, tökéletességre törekedve visszatartani, még kevésbé a tökéletes pillanatra várni a publikálásukkal. Még ha esetleg hibásak, akkor is jobb minél előbb bemutatni a közönségnek és, ha szükséges, akkor ráérünk később javítani rajtuk.

Mennyire tetszene egy ilyen blog/vlog?

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy vajon a közönség mit szólna az alkotásunkhoz. Rengetegen kérdezik ezt azelőtt, hogy ténylegesen belevágnának, elköteleznék magukat az alkotás mellett. Sokakat pont ez a kérdés és a bizonytalanság, amiből táplálkozik tart vissza attól, hogy elkezdjenek blogot írni, vlogot felenni, vagy bármilyen más alkotói folyamatot. Szeretnének előbb megbizonyosodni róla, hogy amit kitaláltak tényleg érdekes a közönségük számára, tényleg meg fogja találni az olvasókat, nézőket. Csakhogy ebben sosem lehetünk biztosak. Pláne addig nem, amíg az alkotásunk még nem is létezik, csak törjük rajta a fejünket, hogy vajon érdemes-e csinálnunk.

Amíg csak elméletben létezik az alkotás, az érdeklődés is legfeljebb csak elméleti lehet iránta. Vannak persze olyan ötletek, amik már első hallásra is érdekesnek tűnnek. De attól, hogy első hallásra jól hangzik, még egyáltalán nem biztos, hogy a kivitelezése is jól sikerül majd? Mennyi olyan filmet, könyvet, játékot, színdarabot, egyebet láttunk, hallottunk már, ami ötletként jól hangzott, aztán a kivitelezés mégis hazavágta? Vagy mennyi olyan filmet, könyvet, játékot, akármit láttunk már, ami elsőre nem tűnt annyira érdekesnek, de ahogyan megcsinálták, az mégis érdekessé tette számunkra?

Minden a kivitelezésen múlik

Amíg nincs konkrét alkotás, addig nem nagyon van miről érdemben beszélni. Amíg csak az ötletről kérdezzük mások véleményét, ők elképzelnek az összefoglalónk alapján valamilyen terméket és arról az általuk elképzelt dologról mondanak véleményt. Viszont ahogyan ők elképzelik, egyáltalán nem valószínű, hogy pont olyan, amilyennek mi elképzeljük. Ráadásul még ahogy mi elképzeljük sem biztos, hogy pont ugyanolyan lesz, mint amilyenre képesek vagyunk megcsinálni. Arról nem is beszélve, hogy amilyenre sikerül megcsinálnunk, azt is mindenki máshogyan fogja értékelni. Hiszen még a leírt, vagy kimondott szavakat is egészen máshogyan értelmezi egyik és másik ember. Még amit tényleg megírunk, előadunk, az is más és máshogyan hat mindenkire. Amit még csak el sem készítünk, csak elképzelni tudják, arról pláne vegyes és bizonytalan lesz a véleményük.

Tudtam, csak nem sejtettem!

Az emberek általában nem tudatosan hoznak döntéseket. Többnyire még azok sem, akik azt hiszik magukról. Vannak persze tudatosabb és kevésbé tudatos emberek is. A többség mégis általában teljesen máshogyan viselkedik a gyakorlatban, mint ahogyan elméletben szeretne. Sokan szeretnének egészségesen élni, mégsem sportolnak, de dohányoznak. Szeretnének tanulni, csak mégsem a tananyaggal foglalkoznak. Szeretnének olvasni, csak nem veszik kézbe a könyveket. Kitűznek mindenféle célokat maguk elé, csak mégis mással töltik az idejüket helyette.
Ezért sincs értelme megkérdezni az embereket róla, hogy érdekelné-e őket egy ilyen blog, vlog, podcast, könyv, vagy egyéb alkotás. A legtöbb embernek tele az élete programokkal, tennivalókkal, könyvjelzőkkel, emlékeztetőkkel, kívánságlistákkal és egyéb tervekkel, amikre aztán jó eséllyel soha nem fognak időt szakítani. Tudatosan felírják, elmentik, könyvjelzőre, kedvencek közé teszik, mert intellektuálisan érdekelné őket. Csak a gyakorlatban, ténylegesen nem szánnak rá időt, mert annyira mégsem érdekes, vagy fontos, mint az épp útjukba kerülő megannyi más dolog, amit tényleg megnéznek, lájkolnak, csinálnak, stb. Az elméleti kérdésre elméleti választ kapunk, ami a gyakorlatban egyáltalán nem ugyanolyan értékű.

Csináld, publikáld és a kész alkotásról kérj visszajelzést!

Elképzelt dolgok helyett az elkészült, megjelent alkotásról érdemesebb visszajelzéseket kérni, azok nézettségi statisztikáit érdemes vizsgálni. Ha szükséges, a tényleges alkotásról szóló visszajelzések alapján lehet érdemes akár magát a kész művet módosítani, akár a következőt ezek figyelembe vételével elkészíteni.

Nektek mennyire tükrözik a tényleges szokásaitok az elméleti szándékaitokat?

Fotó: Nicholas Green on Unsplash

Tetszett? Kövess minket Facebookon és iratkozz fel a YouTube-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://mithogyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7716697538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása