tippek, trükkök és ötletek blogoláshoz, vlogoláshoz

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Blogolj/vlogolj rendszeresen

alakítsd ki a saját rendszered és tartsd magad hozzá!

2018. február 19. - vándormókus

calendar-regular-posts-photoesteejanssensunsplash.jpgSzinte mindegy is, hogy naponta többször, két-három naponta, hetente, vagy havonta teszel ki új tartalmat a blogodra, vlogodra. A legfontosabb, hogy rendszeres légy.

Ha megtaláltad a saját ritmusodat, akkor abban a ritmusban következetesen és rendszeresen publikálj. Különösen, ha már elkezd kialakulni a közönséged és elkezdik várni az újabb írásaidat. Az sem hátrány, ha ezt a rendszerességet tudatosítod a közönségedben. Sok blogger/vlogger kifejezetten reklámozza a saját "műsoridejét", hogy a közönsége tudja, minden nap adott órában, vagy minden héten adott napon várhatja az új tartalmat tőle. Ha nem tudják, hogy mikor jön, össze-vissza publikálsz, akkor könnyen elfordulhatnak tőled, leszokhatnak a követésedről. Szóval érdemes következetesnek lenni.

Írd be a naptárba, állíts be emlékeztetőt!

Nem kell persze feltétlenül ennyire szigorúan vanni. De érdemes. Nem árt, ha segítesz magadnak határidőket szabni. Nem utolsó sorban ez arra is motiválni szokta az embert, hogy alkosson, mert van rajta egy kis határidő kényszer.

Egy szigorúbb rendszer kialakítása többek közt arra is jó lehet, hogy fenntartsd a motivációd és ösztönözd magad az alkotásra. Nagyon népszerűek hobbifotósok körében a 365 napos projektek, amiknek az a lényege, hogy az ember minden nap posztol valamilyen képet. Lehet, hogy nem minden nap sikerül igazán jót alkotniuk, de minden nap érzik a késztetést, egyfajta kényszert és ezért próbálkoznak, csinálják és megőrzik a rendszerességet. Ettől még nem fontos, hogy minden nap publikálj. Sőt nem is biztos, hogy érdemes túl gyakran publikálni, mert nagyon kimerítő lehet egy idő után és könnyen szétforgácsolja az ember energiáit, ha túlzásba viszi. Különösen igaz ez az olyan terjedelmesebb és időigényesebb előkészítésű műfajokra, mint a hosszabb szöveges blogok írása, vagy a vlogok videóinak elkészítése. Oszdd be az idődet, de szabj magadnak határidőket és igyekezz tartani is azokat!

"Sokszor a határidő a legjobb motiváció!"

Ha sikerül több tartalmat elkészítened, amiket akár gyakrabban is publikálhatnál, akkor érdemes elgondolkodnod rajta, hogy vajon ez csak pillanatnyi állapot, vagy tartósan fenntartható. Vajon érdemes-e növelned a posztok gyakoriságát, vagy érdemesebb inkább tartalékolnod és konzerv anyagokat előre gyártanod, amiket akéár időzítve, akár kézzel, de későbbi időpontban fel tudsz használni, amikor épp nem sikerül új, aktuális anyagot gyártanod, vagy amikor több időre van szükséged az új anyagod elkészítéséhez. Ezért is nagyon fontos az ütemezés!

Fotó Estée Janssens on Unsplash

A bejegyzés trackback címe:

https://mithogyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1913681404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása