tippek, trükkök és ötletek blogoláshoz, vlogoláshoz

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Érdemes-e még blogolni 2020-ban?

minden csak megközelítés kérdése

2020. október 08. - vándormókus

glenn-carstens-peters-npxxwgq33zq-unsplash.jpgEgyre gyakrabban vetődik fel a kérdés, hogy 2020-ban érdemes-e még blogot írni? A válasz magától értetődően igen, de azért bontsuk ki egy kicsit alaposabban, hogy miért és hogyan!

A videó népszerűbb
Mindig is voltak, akik nem annyira szerettek olvasni, ezek száma egyre nő és ez mindenképp a blogok, vagy bármilyen írott formátum háttérbe szorulását jelenti. Napjainkban a videók sokkal népszerűbbek, mint az írott szöveg. A csak hangos, podcast formátumok talán még nem annyira terjedtek el Magyarországon, mint amilyen épszerrűek világszerte, de régóta jelen vannak a neten és nálunk is egyre népszerűbbek.
Ugyanakkor még, ha kisebbségbe kerültek is, akkor is akadnak még, akik jobban szeretnek blogokat olvasni, mint videókat nézni. Az ő elérésük és kiszolgálásuk továbbra is lehet szempont.

Rövidebb szöveget szívesebben olvasnak
Az is változik, hogy ki mennyit olvas. A híreknél egyre szembeötlőbb, hogy az emberek inkább a rövid szövegket kedvelik a hosszú írások helyett. Nem véletlen, hogy a szöveges tartalmaknál a mikroblogok egyre népszerűbbek. Persze akár hagyományos blogokon is lehet rövidebb írásokat közölni.

Érdedmes pontokba szedni
Sőt akár hosszabb írásokat is lehet úgy szerkeszteni, hogy azok egyaránt élvezhetőek maradjanak a rövidebb írásokat kedvelők számára, de azokat is kiszolgálják, akik szívesen olvasnak hosszabb, alaposabban kifejtő írásokat. Érdemes a blogbejegyzés elején összefoglalni a lényeget, így aki csak keveset olvas el belőle, az is megtudja a lényeget. A kifejtésben pedig lehet részletezni azok számára, akik tovább olvassák az írást. A gyors átfutást segítheti, ha az egyes gondolati egységeket kiemelt fejezet címekkel látjuk el, illetve ha felsorolásokat, pontokba szedett listákat alkalmazunk. A listák ráadásul mindig is népszerű tartalmi forma voltak a blogok világában.

Ettől függetlenül, vagy inkább ezek ellenére a blogoknak is épp úgy meg van a létjogosultsága és jelentősége, mint bármilyen más formátumnak.

Írni könnyebb lehet
Aki jobban szeret, vagy akinek csak könnyebben megy írni, mint videózni, annak a blog sokkal egyszerűbb és talán jobb megoldás is lehet. Elvégre egy blogbejegyzés megírásához csak elég egy sötét szobában, kócos hajjal, akár táskás szemekkel gépelni a hajnali órákban. Nem utolsó sorban úgy is lehet művelni, hogy közben csendben kell lennünk, mert mellettünk házastárs, a szomszéd szobában meg a gyerekek alszanak.
Egy videóval sokkal több feladat lehet, mint egy szöveggel. Bár lehet videókat akár az írott szövegnél egyszerűbben is készíteni, általában mégis sokkal többet számít a videón a megjelenésünk, öltözékünk, a mi hangunk, a háttérzajok, a környezet látványa, a fények mennyisége, minősége, iránya, vagyis gyűjtő fogalomként a készítés körülményei.

Videó mellett is hasznos a blog
Fontos kérdés persze, hogy mi a célunk a bloggal. Ha valaki sok embert, széles közönséget akar elérni, az videóval könnyebb lehet, mint írott formában. De egy blog még ilyenkor is hasznos kiegészítés lehet. Például így azok is elérhetők, kiszolgálhatók, akik inkább írott formában fogyasztanák a tartalmat, nem videóban. Illetve a keresők is könnyebben tájékozódnak írott szövegekben, mint videókban. Szóval, ha egy blogon leírjuk, hogy mi van a videóban, az a videó sikerét épp úgy képes szolgálni, mint a videó a blogét, hogyha kölcsönösen hivatkoznak egymásra.

Ti a blogokat, podcastokat vagy videókat részesítitek inkább előnyben?

Fotó: Glenn Carstens-Peterson Unsplash

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mithogyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2516231948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Gombóc 2020.10.10. 11:34:26

Video, podcast: nem érdekel, ha ilyenbe futok, megyek is tovább meg akkor is, ha a téma amúgy érdekes.
A hosszabb lélegzetvételü írások viszont telefonon olvasva tűnnek túl hosszúnak. Mobil eszközön csak a rövidebbeket olvasom el.

kiskutyauto 2020.10.10. 12:37:09

A blogok vlogok 90% -a legalább felesleges és értelmetlen... a net pazarlása...
Ezek a web- en traláható egyéni szubjektív tartalmak (kivéve a profi vállalatiak, pl igényes nívós netes tv csatornák, már ha van ilyen egyátalán, pláne neálunk, a podcastok... persze az sem mind, hanem egy kevés köztük), mind semmi többet nem képeznek MINT TÖMÉNYTELEN SZENNYEZÉST, DIGITÁLIS HULLADÉKOT, ELEKTRONIKUS SZEMETET... az internet, a közös emberi tudás, jó reményű digitális tárházából lett egy közös kiber pöcegödör és szeméttelep... a teljesen értelmetlen és ostoba feltöltött fotók, idióta csöcsörítő szelfik milliárdjai is, mind mind web-szemét, semmi hasznuk viszont tárolásuk extrém energiákat és erőforrásokat emészt el értelmeltelnül... csak abból a pénzből, amit elpazarlunk e 90%-ban szeméttel teletömött rendszer fenntartására, élelmezni lehetne az emberiség éhező felét... Holott a tech óriások áthidalták a problémát a felhő technológiákkal, azaz tömörítenek és az ismétlődéseket (ami eme massza 90%-a mellesleg, ez is mindent elmond róla) nem tárolják le egyesével, mert már rég az egész összeomlott volna. Hanem egy illetve néhány közös tárhelyről meríti a pont ugyanolyan adat lekéréseket, így lesz sok esetben millió műveletből egy darab... ez legalább egy előnye, hogy meghajtotta a fejlesztőket, új és hatékony megoldások kidolgozására...
Amíg ebből a szánalmas nyomorúságból ki nem vergődik az emberiség, addig esély nincs arra, hogy a Föld boldog kellemes hely legyen (és ez a webszemét csak egy a sok közül, van ugyebár a fizikai szemét nem kevésbé, szemét kontinens van már az óceánokon...) és hosszan lehetne még sorolni, amíg a dogmatikus ideológiákkal (igen, a vallásokkal is) nem számolunk le, és nem állunk átt az objektív pragmatikus realista, mégis empatikus és humanista gondolkdásra, addig marad hogy napi százezrek halnak kínhalált értelmetlenül és nem szükségszerűen a bolygónkon... amíg mindez nem változik, azaz javul meg, addig a bolygónk semmi más, mint POKOLBOLYGÓ... ide aztán még ha léteznek is biztos nem fognak jönni a fejlett alienek, max csendben figyelnek, sírva, röhögve, szánakozva...
Amit javaslok, ne blogolj, ne vlogolj, ne fotózgasd a semmit, meg ugyanazt drapban tízezredszer, ne influenszerkedj és ne akarj netes sztár lenni... ez mind önkényes önző hiábavalóidiotizmus... csak az tegyen fel tartalmat, akinek valódi TARTALMA van, nem pedig egy újabb nagy semmi, illetve olyan amit előtte már ezeregyszer elmondtak.... csak az pakoljon, aki tényleg akar és tud is mondani valamit a többségnek... (és nem sok ilyen kiemelkedő elme van, egyre fogyó számban)... inkább menj ki a természetbe és élvezd a valóságot, nem tart úgysem sokáig az élet... hidd el a valóság nem túl jó játék, de a grafikája azért elég profi... :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.10. 16:42:31

A munkám része ez a téma.

A helyzet az, hogy a fiatalok ma már csak a videót akarják.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.10.10. 18:10:16

Ahogy ez a poszt is mondja, egy írott szöveget át lehet futni, és különböző helyeken, akár a kiemeléssel, alcímmel jelölt szakaszoknál bele lehet olvasni. Az írott szöveg tartalmáról gyorsan lehet egy összbenyomást szerezni, persze csak annak, aki egy felnőttől elvárható könnyedséggel tud olvasni. Ez jó. A videó nagyon nehézkes, és nem lehet gyorsítva belehallgatni. Ráadásul vannak idegesítő hangú, beszédű emberek, akiket nincs is türelmem hallgatni. A hírportálba beágyazott podcastért még haragszom is, ha nincs legalább kivonatoltan leírva a tartalma. Ha a sajtómunkásnak sem volt kedve meghallgatni, és leírni a lényegét, akkor nekem sincs.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.11. 07:24:50

Podcastot, videót átugrom. A posztot átfutom, ha érdekesnek tűnik elolvasom.
Amit nem lehet kommentelni, azt át sem futom. Ha összematyizódik és a poszter nem tesz semmit, leszokok a blogról.
süti beállítások módosítása