tippek, trükkök és ötletek blogoláshoz, vlogoláshoz

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Írd meg gyorsan és tedd ki, ne ülj semmin sokáig!

jobb hetente egy-egy rövid írás, mint évente egy nagyon hosszú

2018. október 28. - vándormókus

rawpixel-567018-unsplash.jpgHa van egy ötleted, azt írd le (vlog esetén forgasd le) és amint lehet publikáld! Ne ülj sokáig az ötleteken! Pláne ha már egyszer bele is kezdtél a megvalósításukba. Minél tovább ülsz valamin, annál nagyobb az esélye, hogy elavul, megromlik, értelmét veszíti még mielőtt végezhetnél vele és akkor minden munkád kárbavész. Inkább publikálj tökéletlen dolgokat, minthogy egyáltalán ne publikálj semmit sem!

Nem hanyagságra buzdítok ezzel, hanem cselekvésre és a maximalizmus csapdájának elkerülésére. Ne ess bele a sokak által (általam is sokszor) elkövetett hibába, hogy a végtelenségig csiszolgatod, tökéletesíted a munkád, ami aztán így sosem készül el. Kell keresni egy reális célt, hogy mikor tekinted késznek a munkádat. Hozzá kell rendelni egy reális, de minél közelebbi határidőt is és ezeket tartani.

"Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!" - mondás

Nagyon nehéz középutat találni, de a maximalizmust el kell engedni! Mindenkinek nem lehet megfelelni, minden hibát nem lehet kiszűrni és "elég" idő sosem fog a rendelkezésedre állni. Inkább fogadd el, hogy valami nem tökéletes, de ha úgy alakul, akkor később javítható, kiegészíthető, új témaként ismét feldolgozható, minthogy túl sokáig dolgozz rajta és emiatt sose jelenjen meg.

Érdemes gyűjteni az ötleteket, de ezen az ötlet gyűjteményen nem szabad túlságosan sokáig ülni. Ne várj a tökéletes pillanatra, mert olyan sosem lesz. Mindig lesznek akadályok, nehézségek, zavaró körülmények. Hozd ki a lehető legjobbat a helyzetből és ha a lehető legjobban előkészítetted a témádat, akkor publikáld minél hamarabb.

Ha már a kezedben van, inkább a helyére tedd, hogy később ne kelljen külön rendet csinálni!

Az ötletek sokáig raktározásánál csak egy rosszabb van, ha a végtelenségig csiszolgatod a munkát. Ha csak egy ötleten ülsz, arra legalább nem pazarolsz energiát. Sokkal rosszabb ha egy csomót dolgozol is egy ötleted megvalósításán. Csak épp sosem tudsz vele elkészülni, mert mindig találsz valamit, amin még javítani akarsz. A munkád így soha nem készül el, a végterméke pedig soha nem jelenik meg, mert még mindig nincs eléggé kész. Viszont ha sosem fejezed be, akkor csak egyre több és több időd és energiád emészti fel. Mindeközben pedig nem haladsz semmire és másba sem tudsz fogni, csak görgeted magad előtt a soha el nem készülő alkotást és a többi elmaradásod csak halmozódik. Ezeket a projekteket meg kell tanulni lezárni, elengedni. Vagy kudarcnak minősíted és feladod, vagy ha kell, akkor akár hiányosan is publikálod és tovább lépsz. Különben örökre a rabja leszel.

"Egy rosszul megírt oldalt bármikor tudsz szerkeszteni. Egy üres oldalt nem tudsz szerkeszteni." - Jodi Picoult, író

Blogok és vlogok esetében sokat segíthet, ha megpróbálsz egy nagyobb témát kisebb egységekre bontani és több részben publikálni. Így elég egy kisebb részt elkészítened egyben. A folytatásról elég, ha csak nagy vonalakban kidolgozod, hogy tudd hova tartasz. Ha pedig az első részből kimaradt valami a következőbe beleteheted. Már csak azért is érdemes így csinálni, mert az első publikálása után érkezhetnek olyan visszajelzések, kérdések, kommentek, új információk, amik segítik a folytatás elkészítését. A közönség jelentette motivációról nem is beszélve. 

Fotó: rawpixel / Unsplash 

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mithogyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8514327735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása