tippek, trükkök és ötletek blogoláshoz, vlogoláshoz

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Ma ünneplik a Magyar Podcasterek Napját

2021. október 15. - vándormókus

podcast-microphone-israel-palacio-y20jj_ddy9m-unsplash.jpgOktóber 15-ét választották a Magyar Podcasterek Napjának. Már legalább kétszázötven podcast készül magyar nyelven.

A blogon eddig jobbára csak a blog/vlog kettős tartalom formát emlegettük. A podcastek említése eddig ritkább volt. Külön podcastekkel eddig egyáltalán nem foglalkoztunk, csak említés szintjén került egy ideje a két másik formátum mellé harmadikként.
A jövőben mindenképp változtatni fogunk ezen, mert a podcast is elég régi és fontos formátum. Ráadásul nagyon is illik a másik kettő társaságába, hiszen írott szöveg és video közt pont fel úton ott a kép nélküli hang, amit a klasszikus média hierarchiában a rádiózás képvisel, a web2.0 netes formátumai között pedig a podcast.

A Podcast Világnapját 2014 óta szeptember 30-án tartják. A The Waves of Tech podcast két alapítója hívta életre a műfaj ünneplése és persze saját podcastjuk népszerűsítése céljával.
2015-2020 között élő adásokkal ünnepelték, amikben 100 ország 350 podcastere vett részt. Az idei évtől azonban már nem szerveznek élő műsort az ünnepre.

A Magyar Podcasterek Napját Mikos Ákos, a Showcast Media podcast ügynökség kreatív vezetője hívta életre. Az október 15-ei dátumot állítólag találomra választották ki. Pedig akár szándékos is lehetne, hogy pont a fehér bot napjára esett a választásuk. Hiszen a podcast talán a vakok és gyengénlátók számára leginkább akadálymentesen fogyasztható média formátum (közvetlenül az FM radio után).

Ha már a világ nap kínálta lehetőséggel nem éltünk, a nemzeti nap remek alkalom a műfaj első említésére itt a blogon. A Digital Hungary cikke szerint a koronavírus járvány alatt mintegy megduplázódott a magyar podcastek száma és ma már legalább 250 féle magyar podcast létezik. A Magyar Podcast Nap szervezői élő találkozót, egyéb közösségi eseményt idén nem szerveznek, viszont elindítottak egy kérdőívet a magyar podcaster társadalom felmérésére. Ennek célja a műfajban alkotók összegyűjtése, szokásaik, tematikáik, motivációik, eredményeik és közösségük felmérése. Tervezték, hogy ma publikálják az eredményeket, de ez még várat magára, akárcsak másik a nemzeti napra tervezett meglepetésük, egy podcast a podcast készítőktől, podcast készítőkről podcast készítőknek és hallgatóknak egyaránt.

A (szinoníma híján a bejegyzésben rengeteget ismételt nevű) műfaj népszerűsége régóta egyre gyakrabban felmerülő téma. Egyre több média kutatás és elemzés jelenik meg róla. Mivel a podcastek egyre nagyobb közönséget érnek el Magyarországon is, a reklámpiac szereplői is egyre inkább felfigyelnek a benne rejlő lehetőségekre.

A siófoki Internet Hungary rendezvényen jelentették be, hogy az Atmedia a potpad.hu oldalon reklámokkal kísért podcast szolgáltatásba vág. A Telekom is nemrég jelentette be, hogy a podcast.hu címen ezek számára gyűjtő/ajánló oldalt indítanak, hogy az egyre több podcast között könnyebb legyen az eligazodás. Sajnos ez az oldal egyelőre még nem üzemel, így még azt sem tudjuk, hogyan néz majd ki és pontosan hogyan is működik majd.

Te milyen podcasteket hallgatsz, vagy épp készítesz?

Fotó: Israel Palacio/Unsplash

A bejegyzés trackback címe:

https://mithogyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6216722522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása