tippek, trükkök és ötletek blogoláshoz, vlogoláshoz

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Miért vlogolnak kamera helyett fényképezőgéppel?

2021. augusztus 09. - vándormókus

storybacker_com-casey-neistat-blogger-vlogger-influencer-youtube-instagram.jpgAzt hinnénk, hogy van rá logikus magyarázat is azon túl, hogy ezt látják egymástól. De vajon tényleg van más oka? Persze!

on_the_spot.jpgTúlzás lenne azt mondani, hogy minden vloggerre igaz ugyanaz a megállapítás. Az viszont biztos, hogy nagyon sok a közös vonás a hasonló területen hasonló módon alkotók között, hogy egy trendet lássunk kirajzolódni. A legtöbb vlogger többnyire valamilyen fényképezőgéppel videózik kamera helyett. Talán az On the Spot jóval inkább dokumentumfilmes, mintsem vlogger csapata volt az utolsó, akiket hagyományosabb videókamerával láthattunk rendszeresen forgatni. Na meg persze a különféle tévé stábokat és filmeseket.

A vloggerek körében valahogy a fényképezőgépek váltak divatossá. Akadnak ugyan kivételek, de többnyire ráadásul nem is a kisebb kompakt fényképezőgépeket választják. Általában a nagyobb méretű és súlyú, fényképezőgép formájú gépeket szeretik. Pont olyasmit, amit a képen lehet látni Casey Neistat kezében.

casey-neistat-vlog-camera-bendy-tripod.jpgA képválasztás nem véletlen. Ez a new yorki filmes volt az egyik legelső vlogger, aki kamerával a kézben magát filmezve befutott a YouTube-on és ismeretlenségből hirtelen világhírűvé vált. Casey nyomán aztán világszerte rengetegen kezdtek az övéhez többé vagy kevésbé hasonlító vlogokat készíteni. Sok mai vlogger akár tudva ezt, akár a történelmi előzmények ismerete nélkül az ő hatására kezdte videózni saját életét és vélt vagy valós kalandjait. Adja magát, hogy a hasonló műfajhoz hasonló eszközök is illenek. Nem véletlen az influencer elnevezés, hiszen befolyásolják egymást. Azt csinálják, amit egymástól látnak a neten. Minimum részben ez a magyarázat az eszköz választásra. Szerintem Casey esetében mindenképp volt annak is némi jelentősége, hogy feltűnést keltsen a kamerával a kezében. Pont róla lehet tudni, hogy egy csomó féle kisebb, kompakt fényképezőgéppel és videó kamerával is filmezett. Sőt saját bevallása szerint a legnépszerűbb videói között több mobiltelefonos felvétel is akad. Az, hogy mégis inkább egy nagy kamerát szerelt egy állványra, hogy abba beszéljen, valószínűleg hozzá tartozott a showhoz. Nem véletlen, hogy a videóinak sokszor volt szerves része, hogy felismerik az utcán és odamennek hozzá. Magához a jelenség felismerhetőségéhez is nagyban hozzájárult, hogy kellően feltűnő és egyed is volt, amikor még csak ő vlogolt így. Azóta, hogy már szinte mindenki így vlogol, ennek a jelentősége valószínűleg háttérbe szorult.

sensor-sizes-diagram.jpgVannak azért praktikusabb megfontolások is a dolog mögött, de egyáltalán nem biztos, hogy ezt minden influencer végiggondolja választás előtt. A fényképezőgépek egyre komolyabbak és egyre több szolgáltatást, jobb képminőséget nyújtanak. Sok esetben még a videó kameráknál is többet és jobban. A legfőbb műszaki érv a kamera érzékelőjének mérete szokott lenni. Míg a hagyományos kézi kamerák általában igen kis méretű, a telefonokénál alig nagyobb szenzorral rendelkeznek, addig a fényképezőgépek jóval nagyobb érzékelőt szoktak kapni.
Egyre gyakoribb, hogy a hagyományos filmes fényképezőgépek 24x36 mm-es full frame méretével megegyező szenzort használnak. Még az olcsóbb, úgynevezett APS-C szenzoros gépek is viszonylag nagy, 21x13-29x11mm körüli érzékelőket használnak. Ezzel szemben a videókamerák érzékelőjének mérete mindössze töredéke, 6x4-9x7mm körül szokott mozogni.
A nagyobb méretű érzékelő jobb képminőséget, kisebb képzajt, tisztább képet, jobb és pontosabb autofókuszt és különösen kisebb mélységélességet szokott jelenteni. Ez jobb, filmszerűbb képet eredményez. Nagyobb mozgásteret enged annak, hogy fényerős objektívekkel jobban kiemelje a vloggert és a hátteret jobban elmossa, növelve ezzel a vizuális élményt.

Talán a nagy kamera legnagyobb jelentősége, hogy a tetejére lehet tenni egy nagy mikrofont, amitől sokkal jobb lesz a hang minősége. Ha pedig élvezhetőbb a hang, jobb érzés hallgatni még akkor is, ha a kép esetleg kevésbé élvezhető - vagy nem annyira érdekes.

Az állvány sem elhanyagolható. Egyrészt azért kell az állvány, mert a kamera látószöge ritkán van annyira nagy, hogy a vlogger saját kezében tartva ne legyen túlzottan közel. Pont arra a 20-30 centi távolságra van szükség, amit ez a rövid állvány toldani képes az ember kezén. Aztán az sem hátrány, ha le tudja tenni az ember valahova, hogy úgy készítsen felvételeket saját magáról, aztán gyorsan felkaphatja és mehet tovább. Casey Neistat nem véletlenül választotta annak idején a flexibilis lábú állványt. Ez könnyen, gyorsan be lehet szinte bármilyen helyzetbe állítani. Szükség esetén akár egy korlátra, vagy oszlopra is rá tudja tekerni. Az persze nagy kérdés, hogy vajon mennyire stabil és mennyire bírja el a kamera súlyát. Sokan panaszkodnak rá, hogy könnyen elmozdul, emiatt akár fel is borulhat a kamera. Casey emiatt több kamerát és objektívet összetört már. Sokan sok féle egyéb megoldással kísérleteztek. Kisebb és nagyobb hagyományos állványokkal, kimondottan vloggerek számára fejlesztett újabb megoldásokkal. Van, akinek ez jött be, van akinek az, van aki sosem találja a számára igazán megfelelő megoldást.

Persze a telefonok sosem tűnnek el. Sőt egyre jobban jönnek fel. Hiszen mindig ott lapulnak mindenki zsebében és sok esetben igen jól használhatók. Sok mindenre bőven elég egy telefon. Közben a kompakt vlogger kamerák is egyre népszerűbbek, hogy annyira nagy és nehéz kamerát mégse kelljen cipelni, de azért a telefonnál többet nyújtson a kamera.

Azt viszont ne feledjük, hogy a kamera csak annyira fontos eszköze a vlogolásnak, mint a billentyűzet, vagy a toll az írásnak. Fontos, hogy kézre álljon, könnyű és kényelmes legyen használni. De a tartalom minősége, milyensége csak részben múlik a kamerán. A képek és videók értéke döntő részben azon múlik, hogy miről szól az üzenet, amit közvetíteni próbálunk és hogyan sikerül azt átadni. Ahogy már utaltam rá, Casey Neistat is többször bizonyította, hogy akár egy gyengébb, vagy egyenesen hibás, törött kamerával is tud érdekes, látványos, szórakoztató videókat készíteni, mert tudja, hogy mit és hogyan akar elmesélni, milyen üzenetet akar közvetíteni és az üzenetét hogyan képes célba juttatni, hogy az a megfelelő hatást érje el. Ebben a kamerának csak másodlagos, sőt harmadlagos szerepe van a téma, a történetmesélés dramaturgiája és a videók szerkesztése mögött.

Szerinted mi a legjobb vlogger kamera?

Bővebben a flexibilis állványról Casey saját szavaival:

 

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mithogyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9316651794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása