tippek, trükkök és ötletek blogoláshoz, vlogoláshoz

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Bukj el gyorsan - állj talpra méggyorsabban!

szokj hozzá a kudarcokhoz és tanulj meg gyorsan talpraállni belőlük

2020. október 26. - vándormókus

soroush-karimi-m4c5tztefme-unsplash.jpgAz egyik legfonotsabb tanács, amit gyakran emlegetnek mindenféle helyzetekben, mert az élet minden terülletén fontos lehet: Bukj el gyorsan és állj talpra méggyorsabban!
De ahogy minden általános igazság, ez is csak akkor segít rajtad, ha ésszel és megfelelően alkalmazod. Különösen fontos a sikerhez a cím második fele, mert anélkül az első csak kuddarcot hoz...

Jelentősége a blogoknál, vlogoknál

Ha már a blog fő témája a blogolás, vlogolás, akkor előre veszem, hogy az se maradjon le róla, akit esetleg a többi okfejtés nem érdekel. Szóval, ha blogolni/vlogolni akarsz, akkor vágj bele, ne halogasd. Az egyes témákon se agyalk sokáig. Kár azon agyalni, hogy vajon mennyire neked való, mennyire megy jól, mennyire érdekli az embereket, amit csinálnál, vagy hogy mit szólnak majd hozzá. Tele a net ilyen és hasonló kérdésekkel, de ezeknek semmi értelme nincsen. Senki nem tudhatja, hogy mit érdemes csinálnod, hogyan, milyen téma érdekelné az embereket, mit néznének szívesen, vagy hányan néznék, amit csinálni fogsz. Azért is lehetetlen ezt megválaszolni, mert még nem csinálod és ha így folytatod, sosem fogod csinálni. Amíg pedig édes mindegy, hogy érdekelne-e bárkit. Amíg nem csinálsz semmit, addig véleményezni sem lehet.

Vágj bele, kezdd el csinálni, kísérletezz, ismerkedj vele, kövess el hibákat és tanulj  belőlük, hiszen ezekből tudsz tanulni. Ne akarj elsőre tökéleteset csinálni! Persze próbáld meg a legjobbat összehozni már elsőre is. De ne is reméld, hogy elsőre tökéletes lesz, mert hogy a fenébe lenne tökéletes, amit még sosem csináltál? Persze ellmehetsz egy iskolába, tanfolyamra, elolvashatsz milliónyi könyvet, megnézhetsz ezernyi féle oktatófilmet. Ezek mind hasznosak is lesznek, mert sok mindent megtanulhatsz belőlük. Egy valamit nem tanulsz meg belőlük: azt amit még nem tudsz jól megcsinálni. Ezt csak akkor fogod megtudni, ha elkezded csinálni. Bármilyen meglepő, az iskolai oktatás is éppen erre alapul. Addig gyakoroltatják veled azt, amit még nem tudsz, hogy a végére megtanulod. Anélkül, hogy csinálnád, sosem fogsz semmit megtanulni. Az első pár tucat, vagy párszáz írásod/videód gyenge lesz. Némelyik jobban, mások kevésbé. De ha majd egyszer sok évnyi aktív gyakorlással tapasztaltabban visszanézel rájuk, akkor cikinek fogod érezni őket. Viszont, ha sosem kezded el csinálni, akkor sosem fogsz a mostani szintről tovább fejlődni.

Az üzleti életben

A "bukj el gyorsan" filozófiát az üzleti életben leginkább arra szokás értelmezni, hogy ne ülj sokat az ötleteken. Dolgozd ki őket a szükséges minimumra, hogy piacra lehessen vele lépni, aztán ha már élesben megy valamennyire, akkor ráérsz menet közben finomítgatni rajta, hogy mégjobban működjön, mégszebb legyen. Ez leginkább annak szokott ellenpólusa lenni (mint azt a fentebb linkelt előző bejegyzésemben is fejtegettem), hogy ha túl sokáig ülsz egy ötleten, akkor mások beelőzhetnek vele, vagy hajlamos lehetsz irreálisan sokáig tökéletesítgetni anélkül, hogy valaha is bemutatnád a világnak és megmérettetnéd élesben.

Leginkább azért kell ezt tanácsként javasolni az embereknek, mert mindannnyian utáljuk a kudarcokat. Sokan annyira félnek a kudarcoktól, hogy inkább meg sem próbálnak kockázatot vállalni, mert akkor legalább kudarc nem érheti őket - persze siker sem. Pedig a hibákkal és kudarcokkal együttélni és tanulni belőlük sokkal jobb, mint rettegni tőlük. Az emberek egy csomó mindent ki sem mernek próbálni, mert félnek, hogy nem lesznek benne jók. Pedig bármilyen meglepő is, akik jók benne azok is mind úgy kezdték, hogy előtte nem voltak jók. Viszont ők rettegés és elkerülés helyett bevállalták, hogy egy darabig nem jók benne, de aztán megtanulták.

Persze lehet, hogy valaki nagyon rossz valamiben és tényleg alkalmatlan rá, hogy megtanulja. Neki felesleges évtizedeket beleölni, hogy megtanulja, mert csak kínszenvedés vár rá és más számára hasznosabb dolgoktól veszi el az időt a hiába való próbálkozással.
Itt is él a "bukj el gyorsan" elv. Ha érdekel, akkor ne töprengj rajta sokáig. Próbáld ki minél hamarabb, hogy kiderüljön, hogy megy. Adj bele mindent, hogy a lehető legjobbat hozd ki belőle. Javíts rajta, amennyire csak lehet. Aztán, ha nem megy, azt lásd be időben és ne erőltesd a szükségesnél tovább. Ha már nyilvánvaló, hogy nincs értelme folytatni, akkor engedd el és kezdj valami másba, ami talán több sikerélményt hoz majdd számodra.

Photo by Soroush Karimi on Unsplash 

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mithogyan.blog.hu/api/trackback/id/tr10015452038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása