tippek, trükkök és ötletek blogoláshoz, vlogoláshoz

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Apró lépések vezetnek a nagy sikerhez

sok kicsi sokra megy - akár jót, akár rosszat teszel

2021. augusztus 16. - vándormókus

zdenek-machacek-jbe0icwo-u0-unsplash.jpgSokan ámuldoznak, hogy mások hogy képesek elképesztő sikerekre. Pedig a titok általában apró és kézenfekvő: kellően sokáig kell kitartóan csinálni és így akár kevés dolog is elég lehet. Az apró eredmények is mind összeadódnak és együtt nagy hatással lehetnek.

Elcsépeltnek tűnő bölcsesség, hogy sok kicsi sokra megy, pedig az egyik legfontosabb igazság a netes világban és a hétköznapi életünkben is. A legnagyobb sikerek is mind úgy valósulnak meg, hogy egymás után apró lépéseket tesznek érte az emberek. Sőt a legtöbben pont ott rontják el, hogy hatalmas ambíciókkal vágnak bele és aztán feladják, mert nem győzik a vállalt terhet. Pedig apró lépésekben sokkal könnyebb nagy dolgokat valóra váltani. A kulcs, hogy el kell kezdeni csinálni!

A sikerhez a kitartó munka vezet, nem a kedv. Elég minden nap írni egyetlen blogbejegyzést, felvenni egyetlen vlogot, kitenni egyetlen képet Instagramra, csinálni egyetlen fekvőtámaszt, úszni egyetlen hosszt, elültetni egyetlen virágot, a helyére pakolni egyetlen dolgot az otthoni rendetlenségből. Vagy bármi mást, ami épp neked fontos és amivel eredményt akarsz elérni. Ha minden nap csak egy dolgot megvalósítasz, akkor az a hét végére már hétszer annyi, hónap végére 28x, év végére már 365x, 10 év alatt pedig 3650x. És csupán napi egyetlen dolgot csináltál.
Lehet persze ennél intenzívebben is csinálni. Ha napi kétszer-háromszor-ötször-tízszer annyi is sikerülhet, akkor az eredmény akár 2-3-5-10x akkora is lehet. De érdemes a mennyiség helyett a fenntarthatóságra koncentrálni. Napi egy szinte biztosan belefér az életünkbe bármiből. Főleg, ha igazán akarjuk. Napi egy valószínűleg nem erőltet meg minket, nem feszíti szét a programunkat, nem forgácsolja fel a figyelmünket.

Előbb a napi egyet próbáljuk meg rendszeresen tartani, minél hosszabb távon - minél kevesebb szünettel és rendszertelenséggel. Ha a napi egy már üzembiztosan működik, akkor esetleg érdemes lehet növelni a mennyiséget. De akkor sem érdemes hirtelen és nagy ugrásokban. A fokozatosság mindig segít. A kevesebb pedig mindig több a semminél! Ha hibázunk, az sem baj. A hibákat ki lehet javítani. Főleg, ha gyakran csinálunk valamit, könnyebb javítani a hibákat is, jobban eloszlanak a hibák is. Ha ritkábban csinálunk valamit, óhatatlanul nagyobb lesz a hibák aránya, könnyebben érezzük úgy, hogy nem megy.

A kicsi, könnyű lépésekben az is jó, hogy kevesebb erőfeszítés, idő, kedv, motiváció kell hozzá. Csak nekiülünk és megcsináljuk. Viszont a sikerélmény képes minket tovább hajtani. Ha egy dologgal eredményesek, sikeresek, elégedettek vagyunk, máris jobb kedvvel csináljuk a következőt. Ha rendszer van az életünkben és a rendszer része, hogy minden nap csináljuk azt az egy valamit, akkor egyre könnyebbé válik minden nap csinálni. Megszokjuk, hogy csináljuk, már hiányzik is, ha nem csináljuk. Egy idő után automatikussá, természetessé válik, hogy csináljuk. Már nem kell döntést hozni róla, nem kell töprengeni, hogy csináljuk-e vagy sem, csak csináljuk, mert ez a rendszer, ez a szokás, ez a dolgok rendje és csináljuk, haladunk, eredményeket érünk el.

Persze a sok kicsi a negatív dolgokból is összeadódik. Ha minden nap megeszel egy csokit, amit nem mozogsz le, elhízol. Ha minden nap elkövetsz egy hibát, amit nem sikerül helyre hozni, könnyen rosszul végződhet az éved. Ha minden nap ellógsz valamilyen feladatot, amit meg kéne csinálni, akkor nagyon könnyen felhalmozódnak a tennivalók és minden nappal egyre nehezebb lesz az elmaradásokat leküzdeni, míg végül maguk alá terítenek. Márpedig halogatásban nagyon erős a legtöbb ember. "Ejj ráérünk arra még!" "Majd csak holnap kezdek diétázni, ma még megeszem ezt a csokit." "Ma sincs kedvem blogolni, majd holnap." A lógás, halogatás és a semmittevés is összeadódik. Ma se csináltál semmit és jól esett. Ellógod holnap is, aztán megint. Egyre ritkábban csinálod, egyre többször hagyod ki, végül aztán sosem csinálsz semmit és elkényelmesedsz.

Ha minden nap csinálsz valamit, abból egy idő után sok lesz. Ha minden nap kihagysz valamit, egy idő után nagyon sok minden lesz, amit kihagytál. Minél tovább csinálod, annál több minden gyűlik össze, amiket egyre inkább késő már pótolni. Pedig amikor ott volt előtted, szinte semeddig nem tartott volna megtenni. Ne halogass hát, inkább csinálj valamit lehetőleg rendszeresen. Minden egyes nap, minél kevesebb kihagyással. És ha időből, energiából futja rá, akkor csinál mellé még egyet!

Nektek mi a tapasztalatotok a halogatással és az apró lépésekből származó eredményekkel? 

Photo by Zdeněk Macháček on Unsplash 

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mithogyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8716661948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása