tippek, trükkök és ötletek blogoláshoz, vlogoláshoz

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Hogyan blogoljak, vlogoljak?

Hosszan vagy röviden írjak blogot?

2021. augusztus 07. - vándormókus

ceruzak-iras-rovid-hossz-terjedelem-markus-spiske-mcdhf3ncuc0-unsplash.jpgÉrdemes mindig egyensúlyra törekedni és nem árt az olvasók szokásait és igényeit ismerni. Ennek hiányában meg legjobb a saját ízlésünkből kiindulni.

Rendszeresen felvetődő kérdés, hogy milyen terjedelemben érdemes blogot írni. Erre sokan sok féle tanácsot szoktak adni. Egyesek például azt, hogy ma már egyáltalán nem érdemes blogolni, mert a podcast és videó ma már sokkal népszerűbb. Közben mások és sok olvasó is az írott szöveges tartalmakra részesítik előnyben.

Nincsenek univerzális szabályok az írások hosszára. Mindig is egymás mellett léteztek a novellák, regények és verses kötetek. Mindig írtak az emberek hosszú leveleket, rövid képeslapokat és szűkszavú táviratokat is. Stop!

Leginkább a céljainkhoz és a mondanivalónk hosszához érdemes a terjedelmet és akár a műfajt, formát is igazítani. Ha csak kevés, rövid, tömör mondanivalónk van, akkor abból nem érdemes hosszú nagyesszét, vagy regényt kerekíteni. Érződni fog, hogy csak felhabosítjuk a semmit. Ugyanígy, ha sok a mondanivalónk, azt sem biztos, hogy érdemes szűk keretek közé szorítani csak azért, hogy beleférjünk. Általában a hosszabb témát fel lehet darabolni fejezetekre, kötetekre, blogon akár több bejegyzésre is. De hogy ez mikor mennyire éri meg, az már helyzet függő lehet. Egy több részes sorozat akár működhet is. Érdemes persze az ilyet gondolati egységekre osztani, hogy fogyaszthatóbb legyen. Sőt érdemes linkelni is egymásra a folytatásokat, hogy könnyebb legyen a logikai kapcsolatot felismerni.

Lehet persze különféle szempontokból kiindulni. Aki maga sem szeret hosszú szövegeket olvasni, vagy talán írni sem, annak érdemesebb rövidebb szövegekkel próbálkozni. Aki képtelen tömören fogalmazni, annak lehet, hogy nem is menne, hiába próbálná. Fejlődni persze főleg azon a területen könnyű, amiben nem vagyunk még jók. Szóval a gyengeségeket érdemes lehet módszeresen fejleszteni. De alapvetően érdemes abból a stílusból és műfajból kiindulni, ami már megvan, jól megy és kényelmes is az embernek.
Illetve érdemes lehet kísérletezni vele, hogy ilyen vagy olyan formában feldolgozva működik valami jobban. Akár felület, de téma vagy napszak függő is lehet, hogy az olvasók több vagy kevesebb időt és figyelmet fordítanak egy-egy írásra. Egyes felületek, mint a Twitter is eleve limitálják a karakter számot, hogy ne essünk túlzásba.

A legfontosabb, hogy legyen tartalom, amit aztán az olvasó eldönthet, hogy elolvas és végig, vagy sem. Az sem árt, ha ezt a tartalmat rendszeresen tesszük közzé. Célszerű a hosszabb szüneteket mellőzni (ez itt a blogon megint nem sikerült). Viszont, ha már becsúsznak hosszabb szünetek, akkor érdemes a szünet után nem a szünettel, mentegetőzéssel, bocsánatkéréssel és még csak nem is a folytatás ígéretével folytatni. Inkább értékes tartalommal folytass a szünet után! Remélem, ezt annak tartod!

Te milyen terjedelmű írásokat olvasol inkább szívesen? Mitől függ, hogy csak röviden vagy hosszabban olvasol?

Photo by Markus Spiske on Unsplash

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mithogyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9016651746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása